5 najväčších strašiakov prenajímateľa

Roman Weidinger

…a prečo sa ich netreba až tak obávať. Prenajímate svoju voľnú nehnuteľnosť, alebo ešte len uvažujete o tom, že by ste ju do prenájmu ponúkli? Potom sa zaručene stretávate s rôznymi argumentmi, prečo to nemusí byť až taký dobrý nápad. Susedia či známi vás vždy radi zahrnú kopou strašidelných historiek, ktoré s neprispôsobivými nájomníkmi zažili oni či ich vzdialení príbuzní. Nie vždy však treba všetko vidieť iba v čiernych farbách. Dobrou správou je, že prenajímať nehnuteľnosť sa ešte stále oplatí. Poďme sa spolu pozrieť na najčastejšie „výhovorky“ a uviesť si ich na správnu mieru.

Neporiadni nájomníci

Áno, pomerne častá záležitosť. Nie každý má vštepenú prirodzenú úctu k majetku, hoci aj k cudziemu. Nie každý si dokáže vážiť nanovo vymaľované steny a práve privezený nábytok. Oprávnene tak môžete mať strach, aby sa byt a drahé zariadenie zbytočne nepoškodili. Stáva sa to, nie je to však až taký častý prípad. S bežným opotrebením treba samozrejme počítať, s totálne zdemolovaným bytom som sa však počas mojej praxe stretol len výnimočne. V každom prípade sa však aj proti tomu môžete čiastočne „poistiť“ – nie je nutné kupovať do prenajímaného bytu tú najdrahšiu sedačku, mnoho nájomníkov práve v tomto ocení tzv. „lowcost“. Prirodzene, do nájomnej zmluvy treba tiež zakotviť klauzulu o pravidelných kontrolách bytu. Máte tak istotu, že o tom, čo sa v byte deje, máte primeraný prehľad.

pexels photo 2366921 Roweservices s.r.o

Zvieratá

Nájomníci už väčšinou predpokladajú, že dve dospelé dogy bude v nájme tolerovať málokto. Nemusí však ísť iba o väčšie plemená psov, mám v živej pamäti, koľko chaosu a neporiadku v byte narobil párik drobných hlodavcov, ktorý ušiel z akvária… Jednoduchá pomoc – zákaz domácich zvierat v nájomnej zmluve. Pokiaľ sami máte zvieratká a domnievate sa, že nejakú tú mačičku by ste v byte „zniesli“, nič vám nebráni pýtať si vyššie nájomné pre prípad, že by domáci miláčik predsa nejakú tú škodu spôsobil.

dog 2579885 19201 Roweservices s.r.o

 

Cudzinci

Opäť záleží na prípade. Niektorí prenajímatelia odmietajú záujemcov už v telefóne, pokiaľ počujú cudzí prízvuk. Z vlastnej skúsenosti však môžem povedať, že práve medzi cudzincami možno hľadať najsvedomitejších nájomníkov. Od vášho bývania sú bytostne závislí, pretože vedia, aké ťažké je také bývanie nájsť. Preto vás skutočne nepotrebujú nahnevať omeškaným nájomným. Choďte s nimi na obhliadku, ukážte im byt a vsaďte na svoju intuíciu. Dobrá nájomná zmluva, ktorá vám umožní od nájmu odstúpiť v prípade poškodzovania nehnuteľnosti alebo v prípade hlučného správania, je opäť vaším dobrým spojencom.

Prechodný pobyt

Ďalší veľmi častý strašiak prenajímateľa, ktorý súvisí s predchádzajúcim bodom. Obavy sú však opäť celkom zbytočné. Pokiaľ ubytujete človeka zo zahraničia, potrebuje kvôli úradom (konkrétne cudzineckej polícii) potvrdenie, že nebude prespávať na ulici. Nebojte sa mu toto potvrdenie podpísať. Ide iba o formálnu záležitosť, z ktorej pre vás ako prenajímateľa neplynú žiadne povinnosti, ani riziká. Pozor však na požiadavku o trvalý pobyt na vašej adrese. V princípe toho taktiež veľa neriskujete, avšak s rušením trvalého pobytu môžu neskôr nastať komplikácie. Každý nájomca by sa preto mal uspokojiť s prechodným pobytom.

Oneskorené nájomné

Prípadne také, ktoré neprichádza vôbec. Platobná disciplína nájomcov býva častým otáznikom, preto tu treba dbať najmä na dobrú nájomnú zmluvu. Tá by mala ošetriť nielen čo znamená „oneskorené“ (koľko dní možno už považovať za meškanie), ale tiež stanovovať sankcie, napr. percentá zo sumy nájmu za každý ďalší deň omeškania. Zákon o krátkodobom nájme tento problém dopodrobna nerieši (okrem klauzuly, podľa ktorej je prenajímateľ po viac než dvojmesačnom neplatení oprávnený nájomný vzťah vypovedať), preto je skutočne dôležité tieto podmienky v zmluve riadne a zrozumiteľne zakotviť.

Riziká na minimum

Hoci je prirodzené mať obavy, ak dávate vlastný majetok do rúk cudzím ľuďom, žiadne riziko podľa mňa nepreváži výhody, ktoré vám z nájomného vzťahu plynú. Tip na záver? Zverte svoju nehnuteľnosť do rúk profesionálom, ktorí majú s prenajímaním skúsenosti a riziká dokonale poznajú; ktorí vám pripravia prvotriednu zmluvnú dokumentáciu a dokonca budú vašu nehnuteľnosť kontrolovať za vás. Služba Property Management, ktorú s mojim tímom ponúkam, je navrhnutá pre dlhodobú spoluprácu v oblasti nájmu.

 

Viac o službe property management nájdete na tomto linku. Roman Weidinger 

Roman Weidinger - podpis
Roman Weidinger

RoWe Services

Viac informácií sa dozviete vo videu:

Pozrite si prezentáciu.

Správa bytu v krátkodobom alebo dlhodobom prenájme. Zoznámte sa so službou PROPERTY
MANAGEMENT. Všetko prehľadne na jednom mieste.

Porovnaj ponuky

Porovnať